Uputstvo za interakciju sa manipulatorom

Uputstvo za interakciju sa manipulatorom

Ne shvataj lično

Tačno je da su manipulatori loši, okrutni i zli, ali isto tako je tačno (koliko god čudno zvučalo) da njihov cilj nije da vas unište. Oni vas čak i ne vide kao osobu. Ono što osećaju prema sebi, projektuju na vas. Bukvalno se sve svodi isključivo na njih. Vi uopšte niste na njihovom radaru, bez obzira kako vam se činilo. Jednostavno ste se našli u unakrsnoj vatri, u ratu koji vode sa samim sobom. Ne shvatajte lično, jer realno i nije. Reč je o osobi koja se davi u mržnji prema sebi i sramoti koju osećaju zbog toga što jesu. Ovo nema nikakve veze sa vama.

Ne reaguj

Manipulatori zlostavljaju druge jer je reč o duboko nesrećnim i poremećenim ljudima, kojima je potrebno „olakšanje“ jer ne znaju sami da se izbore sa sopstvenim emocijama. U takvim trenucima oni druge ljude tretiraju kao emotivne džakove za udaranje. Mržnja koju osećaju prema sebi je toliko jaka da će ubediti sebe kako dolazi od nekog drugog da bi na kraju mogli reći: „Nisam ja taj koji mrzi sebe, ti me mrziš“ ili „Ja ništa loše nisam uradio/la, tvoja je krivica“.

To postižu tako što će pokušati da vas „izbace iz takta“. Njihov cilj je da im uzvratite ili da se pravdate od verbalnih napada. To je jedini način na koji mogu da vas nateraju da preuzmete odgovornost za njihove osećaje.

Ukoliko se ne uznemirite, ne naljutite ili ne odreagujete emotivno, to im neće poći za rukom. Vaše ne reagovanje će u njima izazvati ogromnu količinu stresa i nelagodnosti i najverovatnije ćete biti optuženi da vam nije stalo do njih.

Stres i nelagodnost su se pojavili jer ste ih naterali da se suoče i pozabave sopstvenim osećanjima koja su zastrašujuća i bolna za njih. Ali, to je njihov problem koji moraju sami da reše. Njihove emocije su njihov problem i njihova odgovornost, vaše emocije su vaš problem i vaša odgovornost. Jednom kada shvatite da to što vam se dešava nije lično, biće vam mnogo lakše da ne odreagujete. Jednostavno im odgovorite da imaju pravo na sopstveno mišljenje. To je sve.

Ne objašnjavaj

Manipulatori generalno pogrešno tumače, razumeju i sagledavaju stvari. Rezulatat ovakvog stanja je često optuživanje drugih ljudi zbog nečega što uopšte nisu uradili ili rekli. Deo ovih optužbi je čisto laganje ili gaslighting, ali za ostatak čvrsto veruju da su istinite. Manipulatori ne razlikuju osećanja od činjenica. Oni veruju da su njihova osećanja činjenice. Drugim rečima, interpretiraju realnost kako bi se podudarala sa njihovim osećanjima.

Njihova osećanja ih ne lažu, s toga ste vi ti koji lažu. Oko ovoga nema poente raspravljati. Potpuno je nelogično i nerazumno. Ne objašnjavajte vašu verziju i ne branite se od stvari koje se nisu desile. Oni i onako ne slušaju vaša objašnjenja i ne žele da vam veruju. I u ovom slučaju odgovorite da imaju pravo na svoje mišljenje i nastavite dalje.

Ne očekuj da manipulator bude kao „ostali“

Manipulatori nisu kao vi. Nikada neće postati kao vi. Oni ne mogu da razmišljaju ili rezonuju na isti način kao vi. Oni ne doživaljavaju stvari na isti način kao vi. To je isto kao kad bi ste ih pitali da budu 10cm viši. Vaša očekivanja jesu razumna i normalna, ali manipulator nije neko ko je razuman i normalan. Takva očekivanja će vas samo isfrustrirati, isto kao i njih.

Oni su to što jesu, kao što ste i vi to što jeste. Niko vas ne bi mogao ubediti da je 2+2=5, jel tako? Upravo tako manipulatoru zvuče vaši napori da ih „urazumite“, kao da pokušavate da ih ubedite da su 2+2=5. Ono što im govorite za njih nema smisla. Nije ničija krivica, ni njihova ni vaša, jednostavno je tako kako jeste.

Možete čitav dan provesti objašnjavajući slepoj osobi kako izgleda duga, ali ako ne mogu da je vide, reči kao što su „plavo, zeleno, crveno, žuto“ im ne znače ništa i konverzacija je osudjena od samog početka na propast.

Jačaj lične granice

Iako manipulator nije kao ostali, to nije opravdanje za njihovo zlostavljanje i nepoštovanje. Oni razlikuju dobro od lošeg i znaju koje su posledice. S toga se držite vaših ličnih granica i primenite ih kad god neko pokuša da ih pređe. Ukoliko vam je jedna od granica da nećete nastaviti razgovor ukoliko vam se neko obraća sa nepoštovanjem, to treba i da uradite. Mi učimo druge ljude kako da se ponašaju prema nama i ukoliko dopustimo nepoštovanje, zlostavljanje ili druge štetne stvari, one će se i desiti.

Granice su jako bitne, ali zapamtite da ne služe da bi promenili manipulatorovo ponašanje. One su tu zbog korigovanja vašeg ponašanja i nepristajanja na bilo koju vrstu zlostavljanja. Ikad više.

4 Replies to “Uputstvo za interakciju sa manipulatorom”

  1. Svaka Vam čast. Kad biste samo znali koliko mi znače vaši tekstovi. Eh, kamo sreće da sam ovo znala i uvidela ranije. Postavila bih Vam samo jedno pitanje ako dozvoljavate. Kako ste sada?

    1. Kako sam sada? Drugacije. 🙂 Otvorila mi je rane iz detinjstva i kopala je po njima sve dok nisam imao kome drugom da se okrenem sem sebi. Kasnije shvatite da ovde uopste nije rec o njima vec o nama. Mi na sebi treba da radimo. Prosao sam kroz svaki strah i svaku traumu koju sam vukao ceo zivot (svesnu i nesvesnu) i osetio je u potpunosti. Ono sto sam izbegavao da osetim jer sam mislio da necu preziveti me na kraju nije ubilo. Preziveo sam. Kada osvestite traume i strahove ona vise nije imala cime da manipulise. To je jedini nacin da se izvucete.
      Posle svega, shvatam i nju. Narcisoidni poremecaj licnosti je jedan od odbrambenih mehanizama, ali to je naravno ne opravdava. Potpuno mi je izmenjen pogled na zivot. Trudim se da stvari ne dozivljavam kao dobre ili lose, jer ono sto im daje taj epitet su samo nase zelje i ocekivanja. Prihvatam realnost onakvom kakva jeste i po prvi put u zivotu mogu da kazem da sam poceo da osecam spokoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.