Kako izgleda zdrava veza

Kako izgleda zdrava veza

Najbolji način da se uoči razlika između zdrave i toksične veze je preko sledećih dijagrama:

 

Da bi smo uspešno ostvarili zdravu vezu moramo biti snažno utemeljeni i biti svesni toga ko smo (poznavati naše zahteve, potrebe, strasti, ciljeve, vrednosti…) Moramo imati svoje živote, sopstvene interese i sopstvenu ljubav. Trebalo bi da pronadjemo ljude koji su takodje snažno utemeljeni u tome što jesu. Na taj način veza ne definiše ni jednog od nas. Veza neće predstavljati naš jedini (ili glavni) izvor validacije, identiteta i osećaja vrednosti. Stoga, nećemo donositi odluke i ponašati se u vezi sa konstantnim osećajem straha da ćemo ostati bez iste. Zdrav odnos je onaj u kom obe strane razumeju (i mogu tolerisati – u izvesnoj meri) da niko nije savršen, ali da su i dalje vredni ljubavi. Postoji razumevanje da nas ni jedan odnos ne može „dopuniti“, spasiti niti definisati našu suštinu.

Osobe u toksičnoj vezi traže nekoga ili nešto kao izvor validacije, prihvatanja ili sigurnosti; u zdravoj vezi, osoba najpre u sebi pronalazi sve to, ali pozdravlja i spoljne izvore kao zdrav način obogaćivanja sopstvenog iskustva. Zdrava veza zahteva doprinos oba partnera, ali nikada po cenu kompromitovanja sopstvenih vrednosti, samopoštovanja i ličnih granica.

Cilj u intimnom odnosu je da se osetite dovoljno sigurno u njemu, kako biste izrazili svoje istinsko i autentično JA, bez straha od napuštanja ili odbacivanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.