Kada manipulator menja vašu realnost

Kada manipulator menja vašu realnost

Jedina reč koja može da opiše kako se osećate je – mizerno. Konstantno preispitujete vaša osećanja, percepciju, sećanje… Osećate se neurotično, hipersenzitivno i u vama se budi sumnja da zaista počinjete da ludite. Šta se dešava samnom?

Ukoliko možete da se identifikujete sa ovim što je napisano, najverovatnije ste izloženi sofisticiranoj tehnici manipulacije vašom realnošću, poznatijom pod engleskim nazivom: gaslighting. Ova tehnika podriva čitavu vašu percepciju realnosti i iako vam se čini da ludite i da se osećate neuravnoteženo i iracionalno, još uvek ima nade.

Šta je „gaslighting“

Inspirisan filmom „Gas light“ u kom muž sistematski manipuliše svojom suprugom kako bi je napravio ludom, ovaj termin se često koristi za opisivanje manipulativnog ponašanja.

Gaslighting je vrsta emocionalnog zlostavljanja koji polako umanjuje vašu sposobnost da samostalno donosite odluke. U suštini, manipulator izvrće svoje negativne, štetne i destruktivne reči i dela u njegovu korist, odbijajući odgovornost i svaljujući krivicu na vas. Ovo često rade uz izjave kao što su: „previše si osetljiv/a“, „paranoičan/na si“, „mentalno si nestabilan/na“, „glup/a si“ i mnogim drugim rečenicama koje izazivaju da sumnjate u sebe.

E sad, nekome ko nije prošao ovu torturu zvučaće neverovatno da odrasla osoba može da ostane i dalje sa nekim u vezi/braku nakon svega ovde gore izrečenog. Slažem se, ali ja sam supruzi bezgranično verovao. Brak je za mene bila svetinja (istu tu rečenicu je i ona nebrojano puta izgovorila). Moje shvatanje je bilo da ti nema nikog bližeg od supružnika i ako mi ona kaže da sam paranoičan, da umišljam, da nisam dobro čuo, da nisam dobro video, da treba da se lečim jer se brine za moju psihu (sluh, vid)… onda je to to. Samnom nešto nije u redu. Počinjete da preispitujete svaku svoju samostalnu odluku kojih je sve manje jer su sve odluke „zajedničke“ ili njene.

Gaslighting vas izjeda deo po deo, sve dok ne shvatite da ste postali ljuštura od one osobe što ste nekad bili.

Kako da prepoznate manipulaciju

Gaslighting izaziva anksioznost, depresiju, a ako se učestalo dešava može dovesti i do nervnog sloma. Pitanje koje se postavlja je: da li neko manipuliše sa vama i kako prepoznati znakove gaslighting-a?

 1. Nešto nije sasvim u redu u vezi vašeg partnera, ali ne možete tačno reći šta
 2. Često se pitate da li ste ispravno zapamtili detalje iz prošlosti
 3. Osećate se zbunjeno i dezorijentisano
 4. Osećate se ugroženo pored vašeg partnera, ali ne umete da objasnite zbog čega
 5. Imate potrebu da se izvinjavate za sve što uradite
 6. Imate osećaj da nikad niste „dovoljno dobri“ i trudite se da ispunite zahteve i očekivanja manipulatora čak i ako su štetni po vas
 7. Imate osećaj da sa vama nešto ozbiljno nije u redu
 8. Imate osećaj da ste „previše osetljivi“
 9. Osećate se izolovano, beznadežno i neshvaćeno
 10. Teško vam je da verujete sopstvenoj proceni
 11. Osećate se uplašeno
 12. Teško donosite odluke jer ne verujete sebi
 13. Imate osećaj da ste mnogo slabiji nego što ste bili ranije
 14. Osećate krivicu jer niste srećni kao što ste nekad bili
 15. Plašite se da se izborite za vaše mišljenje ili da izrazite emocije

Taktike koje koriste manipulatori

Manipulatori koriste različite suptilne tehnike kako bi potkopali vašu realnost i predstavili vas kao poremećene i nestabilne. Neke od tehnika su:

 • Diskredituje vas kako bi drugi ljudi pomislili da ste iracionalni ili ludi
 • Koristi masku poverenja, pouzdanja i lažnog saosećanja kako bi vas ubedili da ste pogrešno razumeli. Na kraju, zbog toga počinjete da sumnjate u sebe i verujete u njihovu verziju prošlih događaja
 • Menjaju temu. Za to koriste sledeće izjave: „Izmišljaš – to se nikad nije desilo!“, „Nisi u pravu, ne sećaš se dobro“, „Jel to još jedna od ludih ideja koja je došla od tvoje (porodice, prijatelja…)“
 • Minimizuju. Umanjujući važnost vašim osećajima i mislima, manipulator dobija još više moći nad vama: „Zašto si toliko osetljiv/a“, „Ne bi trebalo da se ljutiš zbog tako male stvari“, „Šala! Što shvataš tako ozbiljno“
 • Poricanje i izbegavanje. Odbijanjem da priznaju vaša osećanja i misli, sve više i više sumnjate u sebe. „Ne sećam se toga, mora da si sanjao/la“, „Lažeš, nikada to nisam rekla/o“, „Ne znam o čemu pričaš, ti menjaš temu!“
 • Izvrtanje činjenica. Kada manipulator sa velikom sigurnošću i suptilno izvrće činjenice u njihovu korist, može vas dovesti u situaciju da posumnjate u sebe, pogotovo kada je izmena konteksta kombinovana sa lažnim saosećanjem. „Nisam se izdrala/o na tebe samo sam pričala/o jasno i razgovetno“, „Da te sećanje služi, shvatio/la bi da sam pokušavala/o da ti pomognem“

Lečenje rana izazvanih gaslighting-om

Gaslighting prouzrokuje da sumnjate u sopstveno sećanje, percepciju i zdrav razum, ostavljajući vas emotivno i psihološko nestablnim. Ako osećate da su vam samopoštovanje, samopouzdanje i nezavisnost dovedeni do minimuma, niste jedini i znajte da postoji nada!

Svako od nas je u vezi sa manipulatorom konstantno bio izložen gaslighting-u. Znanje i svesnost o tome šta se događa je prvi korak ka izlečenju vašeg života i izgradnji jake i sigurne ličnosti.

Iako je tačno da u nekim situacijama možemo ishitreno reagovati ili se iracionalno ponašati, isto tako je jako bitno da verujete vašem instinktu ili intuiciji. Svesno možete biti prevareni, ali nesvesno ne. Duboko u sebi imaćete osećaj „da nešto nije u redu“.

Ovo su neki od načina da pomognete sebi kada ste suočeni sa gaslighting-om:

 • Prvo razjasnite kako, kad i ko vrši gaslighting nad vama.
 • Obratite pažnju na znakove kao što su osećaj zbunjenosti i osećaj da ste izmanipulisani.
 • Odlučite da li je vredno ostati u takvoj vezi
 • Razgovarajte sa prijateljima od poverenja
 • Promenite perspektivu iz žrtve u ratnika/pobednika. Niste osuđeni da budete žrtva čitav vaš život i povratkom vaše moći bićete u mogućnosti da pomognete i drugima u sličnim situacijama

 

12 Replies to “Kada manipulator menja vašu realnost”

 1. Tri nepune godine zivim sa manipulatorom,pre dva dana resila sam da presecem u korenu svaku komunikaciju snjim.Dozivela sam pocenjivanje,ponizavanje,vredjanje,sa mojih 46godina da neznam kako dase oporovam posle svega

  1. Javite mi se slavice na mail… Imam sl. Situaciju pa bih zelela da razmenimo iskustva.

  2. Postovana gospodjo Slavice,
   Procitala sam Vasu objavu i zelim da Vam cestitam sto ste uvideli da ste bili u vezi sa takvom osobom.
   Istu vezu mozda cak i goru sam i ja upravo juce prekinula, tj. On je prekinuo posto je nasao psihicki labilnu zenu koja mu kupila skup sat, firmiranu garderobu, daje novac, svasta nesto.
   Volela bih da stupimo u kontakt ako zelite.
   Moja porodica ne razume sta sam dozivela za ove dve godine sa njim.
   🙁
   A jakooooo je tesko prebroditi ovo, pogotovo sto se vracao milion puta i lomio mi srce a i psihu na komade.

   1. Postovana gospodjo Slavice,
    Procitala sam Vasu objavu i zelim da Vam cestitam sto ste uvideli da ste bili u vezi sa takvom osobom.
    Istu vezu mozda cak i goru sam i ja upravo juce prekinula, tj. On je prekinuo posto je nasao psihicki labilnu zenu koja mu kupila skup sat, firmiranu garderobu, daje novac, svasta nesto.
    Volela bih da stupimo u kontakt ako zelite.
    Moja porodica ne razume sta sam dozivela za ove dve godine sa njim.
    🙁
    A jakooooo je tesko prebroditi ovo, pogotovo sto se vracao milion puta i lomio mi srce a i psihu na komade.

 2. Tri nepune godine zivim sa manipulatorom,pre dva dana resila sam da presecem u korenu svaku komunikaciju snjim.Dozivela sam pocenjivanje,ponizavanje,vredjanje,sa mojih 46godina da neznam kako dase oporavam posle svega

 3. Sve od reci do reci je tacno..
  Ja sam uz njega osecala i sigurnost i strah…Sigurnost da ce me odbraniti od necega,a strah da me nece odbraniti jd sebe samog..
  Ja sam bila ta koja je imala TEORIJE ZAVERE,koristio je taj termin jer da je koristio rec luda,nenormalna,verovatno bih se pobunila,ja sam bila ta koja je kriva..I kad mu kazem zasto me krivis za to i to,on kaze JA TE NE KRIVIM,JA SAMO POKUSAVAM DA TI POGAZEM GDE GRESIS…Kad ga pitam zasgo vice,on kaze JA NE VICEM,MENI JE TAKAV GLAS…Kad se pobunim za nesto da on nije u pravu..On kaze TI MENE NE SLUSAS,DA ME CUJES ZNALA BI STA KAZEM..Umeo je da izvrce reci,cinjenice,a meni prebacivao da ja to radim..U jednom trenutku sam morala da skinem aplikaciju snimanja razgovora,da bih mu dokazala da nije tako kao sto on prica..Ali naravno,on to nije hteo da slusa…Hvala Bogu zavrsilo se…i to zato sto me napao da gledam nekog coveka..A meni ni palo na pamet nije to,svi koji su nas cak i prvi put videli,videli su i to koliko sam ja zaljubljena u njega..Ali tad nisam pristala na bilo sta drugo oskm na to DA NISAM KRIVA…jer posle toliko uvreda i psovki,besa koji je pretvarao onog coveka kog ja volim u nekog kog ja ne poznajem,nisam htela ni da razmisljam da li gresim..
  Kad sam ga blokirala svuda,njegova poruka je bila ZNACI RESKLA SI SVE DA BACIS? OK NEK BUDE PO TVOM..
  Ej..on meni tako da kaze,a prvi je rekao da je zavrsio sa mnom,da me ne zeli kraj sebe…Sta ti je manipulator…

  1. Teorija zavere,vadis reci iz konteksta,ja ne vicem,takav mi glas….Bas te reci.Ti si luda,kriva za sve…samo sam se nasalio ali ti ne znas da se salis.Imas duhove u sebi,bolesna si ,treba da se lecis.Ja to nisam rekao,uradio…kunem se u Boga .I tako dalje….posle ja pocela da ga snimam i od onda problemi.Jer je skriveni ….on sebe predstavlja svima da je melem za dusu.Niko ne zna za drugu stranu koju servira meni.Svi mu veruju da sam ja losa,kriva koja dira njega.On to toliko lepo odplace,odglumi da mene samo poceli blokirati,mrzeti njegovi poznanici.On ne krije,priznaje mi …samo sam im rekao o tebi to i to.Samo.Samo to sto on radi meni.

   1. Isti slucaj od reci do reci kao kod vas svih,budim se i lezem sa mislima sta mi je taj covek radio proteklih 7 god ovog nazovi braka.Imamo sina od 5 god celu trudnocu me psihicki maltretirao vise sam plakala nego bila bez suza u tih 9 meseci,i sad gospodin bi i drugo dete i kaze druga ce mu roditi ako ja necu,pa da ga Bogdo hoce koja bila bi joj zahvalna,brani mi da radim on je inace dobro stituiran covek ali to nista nije moje,i dal ja ostala i jos 10 god sa njim znam da cu na kraju prazni ruka ostati bez posla i bez icega,i to naravno gospodin hoce,ucene su ako pocnem raditi da se selim,pa onda da cu nas ja izdrzavati od plate on nece marke dati u kucu i td.ja bas tolika budala nisam do nedavno nisam znala sta me snaslo dok nisam naletela na You tube neke snimke od Lidije Pehar u vezi manipulatora to mi je otvorilo oci do tad nisam znala ko sam i sta sam,naravno uvek glupa,luda nesposobna ko ce mene,ko ce me zaposliti,niko me nevoli bla bla,sad naravno istu taktiku koristim na njemu nista bolje nije ni zasluzio,trenutno nemam izbora nemam gde,ali nadam se da ce se nesto ubrzo promeniti i da cu se moci izbaviti iz svega ovoga…

  2. Draga Marija, zao mi je sto ste prosli kroz sve ovo… Mozda bas nisam u toj fazi manipulacije, ali verujem da je pitanje vremena… Vama se upravo obracam zbog ovoga sto ste rekli o zaljubljenosti i volela bih, kada biste podelili sa nama, posto i mene to muci, kako od nekog zaista iskrenog, emotivnog, briznog i bliskog (jer zaista to jeste bio) postepeno pocne da se pretvara u ovo o cemu pisete? U pocetku sam kritiku shvatala kao pozitivnu, jer je zaista bila usmerena na neke stvari koje ne radim dobro i uspeo je da me koriguje da pocnem vise da se borim za sebe… Ali onda je pocela „korekcija“ u smislu totalnog ponistavanja mojih misli, stavova, nezadovoljstva svime sto uradim, za koje verujem da se pretvorilo u nepostovanje (eto i dalje „verujem“, ne mogu sebi da priznam da je bilo tako) i ovo sto ste rekli – izvrtanje cinjenica, reci .. ti mene ne slusas, ti mene ne cujes, ti mene ne razumes, znaci da me ne volis…. Hvala puno na odgovoru, ukoliko ste ovde na sajtu i dalje 😉

 4. Drage moje, glavu gore, tesko jeste ali sve se prevazidje i prezivi. Moj manipulator je doslovno izveo radnju filma gaslight uzivo sa mnom, palio i gasio svetla, pomerao stvari, otvarao vrata koja sam bila zatvorila pre nego sto sam izasla napolje, mazao auto crnom masnom bojom da sam se bila uplasila da se ne secam da sam vozila i mozda nesto udarila, podmetao glumce u zivot, doslovno iznajmljivao ljude da mi pravi odredjene situacije u zivotu, gomilu jos stvari…uzas jedan. Psihicki sam bila skroz rastrojena i valjda ni sama nisam mogla da verujem da mi on to radi. Hvala Bogu sto mi je spasio zivot i sto mi je u isti poslao predivne ljude uz koje rastem svaki dan. A on…pa neka mu je sa srecom kad mu dodje na naplatu, meni je samo drago sto ga ne vidjam.

 5. Molim Vas za savet! U braku smo 7 godina i imamo dječaka od 6. Na početku sam bila upućena u deo njegovih finansijskih problema ali ne i u odnos prema problemima…. Naime, tokom svih ovih godina, shvatam da sam ušla u porodicu koja je u užasnim dugovima ali se i dalje zajmi… uzmem jednom, vratim drugom i problem je resen?! Muž alkoholičar, svekar takodje…. svekrva manipulator koji te gleda u oci i laže… muž koji se u medjuvremenu zadužuje kod mojih. U kući se medjusobno svidjaju pa čak i potuku, onda sutra dan opet lepo. Ubija me činjenica da svaki dan stižu pisma od izvršitelja ili neko zove za dug dok svekrva troši pitaj boga čiji novac za garderobu. Mojima da se vrati dug se ne pominje. Kad pitam…nikad nije trenutk i ja sam bezosjećajna. Pred detetom Non stop umanjuje moju vrednost i kao majke i kao osobe. Ali…šali se…to je odgovror kad pitam zašto to radi. On počinje sa psihijatrijskom terapijom zbog alkohola. To traje tri meseca da bi počeo polako opet da pije…i prestaje sa terapijom. On smara da je izlecen. Neradan je i stalno misli da će neki novac sa neba da padne. U kući apsolutno ne radi ništa. Sa detetom nikad ništa nije mogao…. Objašnjena njegova vise ne mogu da slušam. Hvalatam sebe kako bezim od njega da ne bi krenula neka priča koja veze nema sa realnim životom. Često sam ja ta koja je glupa i ne razume i dzaba mi fakultet kad veze nemam sa životom. Ne mogu vise…. Psihički me ubija….ne znam da li me vise iscrpljuje kad pije ili kad je trezan. Vecito me pravi ludom… nisam shvatila šta je rekao, nisam saslušala….glupa sam i luda. Kad svoje dete pogledam u oci osecam strah da mu srušim detinjstvo ali osecam i da moram da ga izčupam iz te lude kuce. Šta činiti?!?!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.