Budjenje iz iluzije

Budjenje iz iluzije

Ovo je tvoja poslednja šansa. Posle ovoga, nema više povratka. Ukoliko odabereš plavu pilulu – priča se završava, probudićeš se u svom krevetu i verovati u šta god hoćeš da veruješ. Ukoliko uzmeš crvenu pilulu – ostaješ u Zemlji Čuda i ja ću ti pokazati koliko je duboka zečija rupa.

~ Morpheus, Matrix

Ukoliko ste gledali film „Matrix“ verovatno vam je poznat koncept crvene i plave pilule. One predstavljaju izbor između ponekad bolne ali istinite stvarnosti (crvena pilula) i blaženog neznanja, odnosno života u iluziji (plava pilula).

Ako ste u vezi sa manipulatorom, do sada ste naučili da su sve priče o ljubavi i obećanja o promeni jednostavno obmane. Da biste nastavili dalje na putu lažne budućnosti koju manipulator obećava, verovatno svakodnevno uzimate „plavu pilulu“ kako bi njihove izdaje izgledale manje traumatično.

Matrix je svet koji je navučen preko tvojih očiju kako bi te zaslepio i udaljio od istine.

~ Morpheus, Matrix

 

Plava pilula

Plava pilula vam pomaže da tolerišete laži vezane za njihovo neverstvo. Ona vam pomaže da racionalizujete (u vašu korist) indicije da partner nije posvećen vama ili vašem odnosu.

Emotivni bol usled emotivnog zlostavljanja je sveobuhvatan. Na mnogo načina štetniji je i od samog zlostavljanja i da biste se zaštitili od bola postoji mogućnost da ste prihvatili, usvojili i pronašli opravdanje lažima, kritikama i izdajama.

Vaša porodica i prijatelji koji nikad nisu doživeli ovo ne mogu da shvate zašto vam toliko treba da se izvučete iz te situacije i nastavite dalje.

Nažalost niko ti ne može reći šta je Matrix. To moraš sam saznati.

~ Morpheus, Matrix

Bol usled emotivnog zlostavljanja je složen i jako težak za prevazilaženje. Višeslojan je i često ga je lakše ignoristi nego se suočiti sa njim. Ta „plava pilula“ vam pomaže da se izborite sa okrutnim događajima koji se iznova ponavljaju. Ovo se dešava jer vaša podsvest ne može podneti emotivni bol usled saznanja da osoba sa kojom ste delili život, u koju ste verovali i kojoj ste nebrojano puta oprostili, nema nameru da se promeni… i koja vas je zapravo, sve vreme smatrala za budalu.

Plava pilula znači manje bola.

Međutim, osećate da je nešto pogrešno… strašno pogrešno. Počinjete da pretražujete internet za odgovorima na pitanja kao što su: „zašto me partner konstantno laže“, „zašto raskida samnom da bi se vratila/o u moj život kao da se ništa nije desilo“, „zašto nestaju na par dana kad treba da pričamo o vezi“, „zašto me vara“…

Na kraju nailazite do termina „narcisoidna ličnost“.

To što znaš ne možeš da objasniš. Ali osećaš to. Osećaš to ceo život. Da nešto nije u redu sa svetom. Ne znaš šta ali tu je, kao trn u tvom umu, koji te izluđuje.

~ Morpheus, Matrix

 

Crvena pilula

U Matrixu, Neo uzima crvenu pilulu i budi se u stvarnom svetu. Prisilno je izbačen iz komore u kojoj je ležao u nesvesti, ne znajući da je bio ništa više od životne snage – izvora hrane za komjuter stvorenim da bi ljude držao u pokornosti.

Lažna realnost u Matrixu je stvorena kako bi ljude držala dalje od saznanja da nisu bili ništa više od obične baterije koja je kompjuter održavala u funkciji. Ljudi su nastavljali sa svojim životima nesvesni činjenice da kompjuter koji ih koristi uopšte postoji.

Isto kao i Neo i vi ćete popiti svoju prvu crvenu pilulu. Postaćete svesni obima i veličine emotivnog zlostavljanja.

Od siline šoka koji dolazi sa prvom crvenom pilulom biće vam teško da dišete. Želećete ponovo da uzmete „plavu pilulu“ i obrišete sva saznanja do kojih ste stigli. Ali kao i u filmu, kad jednom uzmete crvenu pilulu, nema više nazad.

Otkrivate da niste ništa više od izvora resursa za vašeg partnera. Sve što su rekli i uradili je bila isplanirana kampanja, osmišljena da vas drži podalje od istine. Ali, sad više ne živite u manipulatorovoj iluziji. Probudili ste se u realnosti.

Život nakon crvene pilule

Nakon otkrića da vam je partner manipulator, biće vam jako teško da upravljate dalje vašim životom. Često ćete se vraćati starom ponašanju koje ste imali dok ste bili pod uticajem „Matrixa“ manipulativnog partnera. I dalje ćete s vremena na vreme popiti po jednu plavu pilulu. Ovo objašnjava vaša opraštanja i pružanja (po ko zna koji put) druge šanse, sve dok ne budete shvatili da to nije ništa više od ciklusa – šablona prevare čiji je cilj da vas vrati u svet obmane.

Oni to rade jer im je potrebna vaša životna snaga.

Moguće je da ćete ignorisati tranziciju od toga da ste bili njihov glavni resurs do toga da ste postali zamena u trenucima kad nema „ništa bolje“. Od njihovog partnera, verenika/ce, supruga/e postaćete neko sa kim spavaju i u isto vreme će vam tražiti da to krijete od njihovog novog partnera. Učiniće da to izgleda normalno, pod izgovorom, kao što je, da samo pokušavaju na fin način da završe sa novim partnerom i da bi ih saznanje da se i dalje viđaju sa vama uništilo.

Ovo rade samo da bi vas obojicu/obe zadržala/o u kombinaciji…

Čitaćete sve artikle do kojih budete stigli, a koji se tiču narcisoidnih / manipulativnih ličnosti i odgledaćete sate i sate youtube videa o njima tražeći rupu koja će ukazati da je vaš partner drugačiji. Da je nekako vaša veza jedinstvena i da još uvek postoji šansa da se spasi. Da je, uprkos tome što vaš partner ispunjava sve kriterijume narcisoidne osobe, ona/on samo jedna povređena duša kojoj je neophodna vaša bezuslovna ljubav.

Svi ovo mislimo.

Kada konačno odete, nedostajaće vam Matrix. Pokušaćete sve što je u vašoj moći da se vratite u Matrix, ali bezuspešno. Bićete razapeti između ispiranja mozga koji ste doživeli sa manipulatorom i novih, osnažujućih elemenata življenja u vašem budnom stanju.

Međutim, u nekom trenutku shvatićete neophodnost da ostanete u vašoj novoj realnosti. Počećete da shvatate da je izlaz iz manipulativnog Matrixa bilo pitanje života. I samo kroz život u realnosti, nakon svega, ćete otkriti da ipak imate moć nad vašim životom.

Ja sada pokušavam da oslobodim tvoj um, međutim, ja mogu samo da ti pokažem vrata. Ti si taj koji će morati da prođe kroz njih.

~ Morpheus, Matrix

8 Replies to “Budjenje iz iluzije”

 1. Ne mogu da pronađem reči kojima bih opisala kako se osećam sada, kada sam pročitala ovaj tekst. A pročitala sam ih na desetine. Ustvari, ja ih ne čitam, već „gutam“ svakim delićem svoga tela. Tekstovi su mi hrana, koja me leči i koja mi pomaže da preživim 20-ogodišnji pakao života sa narcisom. Kakva je to noćna mora, pakao od života, ludilo… Nikome to ne bih poželela. Nikome! Ali ovaj tekst me je ostavio bez daha. Posle skoro svake rečenice se hvatam za glavu, usta su mi otvorena, srce ubrzano lupa… A istovremeno osećam neopisivo uzbuđenje i sreću, što konačno, konačno muke prestaju. Osvešćenje i prosvetljenje. Kao da sam otkrila najveću tajnu, enigmu, formulu večnog života. Mogla bih da pišem danima, nedeljama, mesecima… Do kraja života. I pisaću, na sebi nove načine i lečiti se na taj način. Srećna sam, presrećna, što sam posle toliko godina shvatila da ima boljeg života i da sam jedino ja ta sila i čudo koje taj bolji život može da stvori. Ja ću biti glavni, pozitivni lik u novom filmu. Više nisam sporedna uloga horor filma koji je trajao 20 godina!
  Hvala Vam na ovom tekstu. Ne znam šta bih drugo rekla. Hvala.

 2. Draga Olivera, „Život će ti dati bilo koje iskustvo koje najviše potrebno za evoluciju tvoje svesti“ – Eckhart Tolle
  Uzimali ste plavu pilulu 20 godina jer vam je to iskustvo bilo potrebno. To je OK. Budite se posle 20 godina i to je OK. Taj pakao u kom ste živeli vam je bio potreban kako biste nešto osvestili. To je uspeh! Partner sa kojim ste bili je vaše ogledalo i njegova misija je bila da vas nečemu nauči. Preporučujem vam regresoterapiju, hitpnoterapiju, QHHT, duboki PEAT, rekonektivno isceljivanje ili drugu relevantnu metodu da očistite to što vučete iz prošlosti. Veliki pozdrav!
  „Ako patiš, to je zbog tebe. Ako si srećna, to je zbog tebe. Niko nije odgovoran osim tebe. Ti si svoj pakao i svoj raj takođe.“ – Osho

  1. „Evolucija tvoje svesti…“ Kao svaka evolucija i moja evolucija traži puno vremena. Ali spremna sam na to i uživam u tim promenama. Teško je, vrlo je teško menjati se i spoznati istinu o sebi. Ali to je jedini ispravni put. Svaki milimetarski korak koji napravim ka putu da zavolim sebe, za mene je korak od 7 milja. Neprocenjivo.
   Hvala Vam na komentaru i podršci. U onno što mi preporučujete za isceljenje i detoksikaciju duše i tela, moram priznati, slabo sam upućena. No, upoznaću se i sa tim, jer sada sam kao sunđer koji upija sve što mu može pomoći i željan je novih, pozitivnih saznanja i iskustava.
   Hvala još jednom… ❤️

 3. Crvena pilula je odgovor na hipergamiju I feminizam. Tacnije uci one koji su progutali plavu pilulu koriste hipergamiju protiv samih zena.

 4. Ne mogu da poverujem šta sam pročitao u ovom članku, Uopšte na celom sajtu. Posle ovog teksta sam bukvalno „progutao“ i ostale testove u jednom dahu. Mislim da u svom životu nikada nisam pročitao niti čuo od nekoga ništa bolje. Svaka čast, svaka reč, svaka rečenica i svaka misao jedna velika istina. Izuzetno. Vi ste jedna izuzetna osoba. Ovakvi tekstovi su crvene pilule definitivno.

 5. Crvena pilula me je otreznila .Moj um tretiran godinama. Život je lep! Moj logor je završen .

 6. Srecom nisam puno pila plave pilule..borila sam se protiv njih cak i kad bih ih uzela..To ga je ubijalo,sto se nisam dala…sto nisam poklekla…Mislim da sam mu jako bila teska za manipulisanje..
  Mada,jesam isla linijom manjeg otpora,sve zarad onog pocetka prelepog..Toliko razgovora,toliko price da se nesto promeni u nasoj vezi,jer sam videla da nesto ne valja,al nisam znala sta,toliko sam ga zavolela da nisam znala gde udaram….I uvek,ali uvek je pokusao da svali krivicu na mene…Kad to ne bi uspeo nervirao bi se,pricao kako ja mislim samo na sebe,kako se nikad ne stavim u njegovu situaciju…Mene je nazivao narcisom i manipulatorom…Ali sve covek pretrpi pa i to.. Ne dâo Bog nikom ovako nesto…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.